Jaimy's Post

Lifeblog & online verhaal

‘Ze moeten blij zijn dat hun weer mogen werken!’

‘Ze moeten blij zijn dat hun weer mogen werken!’

Maandag beginnen we weer. De ‘juffen en meesters’ weer aan het werk op hun ‘schooltjes’, zoals Rutte dat dinsdag zo mooi zei.
Zelf denk ik dat we het over leerkrachten hebben die weer fysiek les gaan geven. Maar hey, laten we niet op alle slakken zout gaan gooien.

Als leerkracht heb ik het nieuws over de heropening natuurlijk nauw gevolgd. Normaal gesproken scroll ik door Facebook, zie ik reacties, moet ik soms een beetje lachen, maar heb ik niet per se de neiging om mijn mening op social media met iedereen te delen.
Tot afgelopen woensdag.
Na het nieuws van dinsdag dat alle basisscholen weer open gaan, stroomden de reacties binnen. En dat is logisch. Na zo’n besluit.
Ouders die blij zijn dat hun kind weer naar school kan. En geef ze eens ongelijk. De combinatie van thuisonderwijs, een gezin onderhouden en een eigen baan is geen kattenpis.
Leerkrachten die blij zijn dat ze na een periode van thuisonderwijs weer voor de klas les mogen gaan geven. Want ja, ook de afgelopen weken hebben leerkrachten niet stil gezeten en werd er gewoon keihard gewerkt om het thuisonderwijs te verzorgen.
Maar ook leerkrachten en ouders met angst en zorgen. Angst om hun veiligheid, om hun gezondheid of om die van de ander.
En ik vind dat al die gevoelens er mogen zijn. Blijdschap, opluchting, angst, bezorgdheid.
Maar ik las ook reacties van ‘geen idee wie het is’ waar ik gewoon echt niet bij kan.
Mensen die denken dat het oké is om hun ongezouten mening op social media te verkondigen. Ik weet dat het dagelijks gebeurt en ik lees het ook. Maar deze keer vind ik er ook echt zelf iets van. Omdat ik zelf ook in het basisonderwijs werk. Omdat ik weet hoé ontzettend hard er gewerkt is. Omdat ik weet hoe ontzettend hard er momenteel gewerkt wordt en omdat ik weet hoe hard er nog gewerkt gaat worden. Daarom doet het mij wat.

Even terug naar afgelopen woensdag dus.
Het AD had een artikel gepubliceerd: ‘Basisscholen mogen officieel maandag open, maar gebeurt dat ook echt?’
Ik las reacties, waar mijn mond van open viel. Even een verzameling van, naar mijn idee, ware kunstwerken:

‘Hou maar de helft van hun loon in, dan gaan ze wel aan het werk’

‘Willen de leraren geen lesgeven, dan ook geen LOON. Altijd hebben ze wel wat te janken’

‘Ze moeten blij zijn dat hun weer mogen werken’

Nou zal het mij niks verbazen als 2/3 van deze groep schrijvers de basisschool niet heeft afgemaakt. Maar dat even terzijde.
Ik durf mijn hand er voor in het vuur te steken dat het geen kwestie is van niet wíllen werken. Mensen die voor de klas staan, hebben hart voor onderwijs, willen het beste voor de kinderen en staan veel liever voor de klas dan dat ze de hele dag achter een computer zitten.
En ik kan me niet voorstellen dat er ook maar ergens in Nederland een leerkracht zegt: ‘Hey, laten we die basisscholen gewoon gesloten houden. Dat thuisonderwijs werkt fantastisch. Blijven we gewoon doen. Is voor iedereen beter. Top!’

Elke leerkracht wil weer voor de klas staan. Maar wel veilig.
Zelf heb ik weinig angst. Ik ga er vanuit dat de overheid dit besluit neemt, omdat zij denken dat dit veilig kan. Maar ik begrijp collega’s die wel angstig of bezorgd zijn heel goed. En ik vind dan ook dat iedereen iets meer begrip mag hebben voor elkaar. Niet alleen over dit onderwerp. Gewoon. Over het algemeen.

De afgelopen dagen is er op basisscholen KEIhard gewerkt om ervoor te zorgen dat de scholen maandag weer veilig open kunnen.
Want dat het niet zomaar een kwestie is van de deuren openen, dat vergeten mensen vaak.
En dat teams afhankelijk zijn van protocollen, dat wordt er vaak niet bij vermeld. Oh ja, en dat die protocollen donderdagavond om 18.30 online kwamen, dat lezen we nergens.

Dus aan alle ‘juffen en meesters’ in Nederland wil ik het volgende zeggen: ik ben trots op jullie. Vanaf de zijlijn is het makkelijk oordelen, maar ik weet hoe ontzettend hard er gewerkt wordt om er voor de kinderen het beste van te maken. En dat mag ook wel eens gezegd worden. You rock!

En voor die zure pruimen nog even het volgende: wees een beetje lief voor elkaar, hun gaan maandag gewoon weer voor de klas.10 thoughts on “‘Ze moeten blij zijn dat hun weer mogen werken!’

  1. ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️DANK JE WEL VOOR DEZE RAKE WOORDEN EN HET BEGRIP !!! WE HEBBEN HET TOCH MAAR MOOI WEER GEDAAN MET ELKAAR EN BLIJVEN DIT OOK DOEN!! CHAPEAU !! voor ALLE COLLEGA’S ❤️💜🧡💙💛💚💙🧡💜❤️

  2. Wij weten dat jullie erg jullie best doen, via onze schoondochter Samantha. Begaan met de kindjes en zorgen hoe het nu verder moet. Sjappoo voor jullie allemaal!!

  3. Terecht artikel, als oud-leerkracht en oud-directeur snap ik heel goed hoe moeilijk het voor leerkrachten is om “hun” kinderen niet te zien en hoe lastig online onderwijs is. Als mensen dan roepen dat er salaris ingehouden moet worden, zij dat kortzichtige figuren (of de basisschool niet afgemaakt zoals je schrijft), die niet beseffen dat werk ook voldoening op moet leveren en niet alleen salaris. Wie alleen werkt voor zijn/haar salaris is een arme drommel waar je alleen maar medelijden kunt hebben.

  4. Dank je wel hiervoor! Het moest gezegd worden. Mijn man heeft zich letterlijk te barsten gewerkt. Overdag filmpjes opnemen, ouders bellen, kinderen bellen, zoom sessies organiseren, vergaderen online met de collega’s, een dag naar school voor de kinderen die er wel waren enz. Z’n vrije dag en zn vrije weekend is ie vaak nog van alles aan het voorbereiden. En dan de zorgen over een collega met corona, een plotseling overleden leerkracht en het niet kunnen steunen van de kinderen die nu opeens een juf moeten missen, en ik kan zo nog even doorgaan. Nu is het zondag, het sneeuwt buiten en….. Hij zit hier tegenover me, werken aan de rapporten, want ook die moeten nog af de komende week.
    Iedereen die in mijn buurt komt en zegt dat leraren in deze tijd van thuisonderwijs niet hard werken krijgt van mij persoonlijk een klap in z’n gezicht. Oh nee, dat mag dan weer niet…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top