School

Wat doe jij voor een werk, juf? || 1

‘Juf, waar werk jij eigenlijk?’ Deze vraag is meerdere malen aan mij gesteld door een onwetend kind van de basisschool. En niet alleen aan mij, er gaan meer verhalen rond over juffen en meesters die deze vraag gesteld kregen. Super grappig toch?
Ik neem jullie zo nu en dan graag mee in mijn werk als leerkracht. Van leuke momenten in de klas, tot nakijken na school en vergaderen tot je erbij neervalt.

Zelf werk ik als juf van groep 3. De ‘ui’ was een van de laatste letters die de kinderen hebben geleerd. Een jongetje in mijn klas was helemaal blij dat hij nu ‘kuip’ kon maken en lezen. ‘Ja juf want daar speelt mijn club!’.


Inmiddels zijn we halverwege groep 3 en zijn alle letters aangeleerd. Tijd voor een letterfeest. Iedereen vouwde een eigen letterpet. Ze vonden het hartstikke leuk.


Ook kwam mijn klas met het idee om een slinger te maken voor het letterfeest. Ze mochten zelf een tekst bedenken en de letters op de goede volgorde leggen. Toen dit zo een tijdje bleef liggen kon ik het niet laten om een foto te maken. Gelukkig zijn kinderen nog heel onwetend en zien ze hier niets verkeerds in.

Uiteindelijk hing hij hoor: ‘Hoera, wij kennen alle letters!’

Op de dag van het letterfeest mochten de kinderen een speurtocht door de school doen. Alle aangeleerde letters hingen door de school met daarbij een raadsel. Toen alle letters gevonden waren en iedereen terug was in de klas mochten ze de schatkist openen. Dolblij waren ze met hun zakje letterkoekjes.

Facebook staat vol leuke tips en ideeën voor in de klas. Als ik iets leuks zie wat ik wil bewaren dan maak ik meestal een printscreen. Dit vind ik een heel leuk idee om te werken met geld. Dat is iets wat veel kinderen heel moeilijk vinden.

Ook tijdens het doen van spelletjes kun je heel goed rekenen. Ik probeer minstens 2 keer per week een activiteit te doen waarbij de kinderen bewegend aan het leren zijn. Ik merk dat ze super enthousiast en gemotiveerd zijn tijdens deze spelletjes.

Nakijken hoort er natuurlijk ook bij. Als ze in hun schrijfschrift 8 stempels hebben verdiend dan mogen ze met een kleurpotlood schrijven in plaats van met hun schrijfpotlood. Fanatiek dat ze zijn. Ik vind dat de kinderen in mijn groep echt heel netjes kunnen schrijven. Soms sta ik er echt versteld van hoe goed ze werken.

Elk jaar krijg ik wel een paar keer de vraag of ik in een vriendenboekje wil schrijven. Een soort van jeugdsentiment is dat. Wat wil je later worden? Favoriete schoolvak? Dit lust ik echt niet! Dit wens ik jou..


In groep 3 zijn de kinderen voor het eerst bezig met spellen. Af en toe is dat best moeilijk en worden er wat letters omgedraaid.

Als ik weer wat leuke foto’s heb gemaakt dan zal ik een nieuwe post maken om nieuwe activiteiten met jullie te delen.

1 thought on “Wat doe jij voor een werk, juf? || 1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *