Persoonlijk

Vriendschap

Ik kan er vol bewondering naar kijken. Meiden die met z’n zessen tegelijk door de stad slenteren. Vrouwen die op vakantie gaan met 7 vriendinnen. Of 13 dames die zich kostelijk lijken te vermaken tijdens een etentje met z’n allen.

Vriendschap, wat is dat eigenlijk? Als je de betekenis van dat woord opzoekt staat het als volgt beschreven: Vriendschap is een nauwe (over het algemeen niet-seksuele) relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt. Een vriendschap is dus mogelijk tussen man en vrouw, maar ook tussen twee mannen of twee vrouwen. Het belangrijkste waarop een goede vriendschap gebouwd is, is vertrouwen en onvoorwaardelijkheid.

Bij vriendschap vind je elkaar dus leuk én vertrouw je elkaar volledig.
Al sinds de basisschool ben ik iemand die ‘weinig’ vriendinnen had. Vanaf groep 1 tot en met groep 8 kan ik mij 1 vriendin herinneren waar ik het altijd leuk mee had. Met wie ik een best-friends-forever-kettinkje had en met wie ik samen bij haar tante ging logeren.
(Jolanda, mocht je dit lezen, ik heb laatst ons vriendinnen-schrift nog terug gevonden)
Jolanda was echt mijn BFF, al noemde je dat ‘vroeger’ nog niet zo. Ik vond haar leuk, zij vond mij leuk, ik vertrouwde haar en zij vertrouwde mij. Ruzie hadden we niet of nauwelijks.
Natuurlijk waren er wel meer ‘vriendinnetjes’ waar ik mee af sprak of leuke dingen mee deed maar die vriendschap ging niet zo diep.

Ook op de middelbare school was ik iemand die tevreden was met een klein groepje vriendinnen om zich heen. Op school had ik 1 of 2 vriendinnen. Ik werkte bij V&D, waar ik ook 2 vriendinnen had en dat was het wel zo’n beetje.
Als ik hele hordes meiden bij elkaar zag staan vroeg ik me soms wel eens af of het niet vreemd was ‘dat ik zo weinig vriendinnen had’ maar ik kon me er niet zo druk om maken.

Op de PABO kwam ik in de klas bij Suzanne. Als ik nu aan vriendschap denk, dan denk ik aan haar. Net als dat je gewoon weet en voelt dat je een relatie hebt met de juiste persoon, voel ik dat ook zo met deze vriendschap. Zij kent mij zo goed en weet precies hoe ik in elkaar zit en vice versa. Die vriendschap zit gewoon goed en daar komt niks tussen. (Wauw, dit is wel een echte teiltjestekst he?)

In Enschede werkte ik op een basisschool samen met Laura, en ook dat klikte meteen. We wonen nu 180 kilometer uit elkaar maar als we elkaar spreken is het gewoon gezellig.
Op mijn huidige werk heb ik collega’s die ik in mijn vrije tijd ook zie en waar ik een vriendschap mee heb opgebouwd.
En nog iemand met wie ik ‘een nauwe relatie heb en volledig vertrouw’, want ja dat is toch de beschrijving van vriendschap, is mijn zusje. We schelen ruim 5 jaar maar hebben een hele goede band.

Voor mij is vriendschap gezelligheid, jezelf kunnen zijn en samen leuke dingen doen. Eerlijk zijn tegen elkaar, ook als dat misschien niet altijd leuk. Er voor elkaar zijn als dat nodig is en goed met elkaar kunnen praten.

 

 

 

 

 

Laten we zeggen dat mijn vriendinnen op één hand te tellen zijn.  Ik ben een heel stuk opener dan een paar jaar geleden en kan goed opschieten met heel veel mensen.
Maar èchte vriendinnen waar ik alles bij kwijt kan en die ik volledig vertrouw, dat zijn er niet zoveel.
Ik zou het ook niet kunnen, zoveel vriendschappen onderhouden. Ik vergeet de kliko al aan de straat te zetten, laat staan al die 18 verjaardagen. Ik denk echt dat ik er heel onrustig van zou worden.
De vriendschappen die ik nu heb zijn gewoon steady, of zoals Jan Smit zou zeggen: ‘want echte vrienden, die heb je voor het leven’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *