Persoonlijk

Telefoongebruik minderen

Om de kwestie ‘slechte gewoontes minderen’ aan te pakken begin ik vandaag met het voornemen om mijn telefoongebruik te minderen
Bijna iedereen heeft er een, de smartphone is onderdeel van ons leven. Ik ben blij met mijn telefoon en voel me ook geamputeerd als ik hem niet bij me heb.
Ik kan van alles opzoeken, bijhouden, bankzaken doen, mijn bonuskaart laten scannen enzovoorts.

Sinds een half jaar heb ik de app ‘Moment’ op mijn telefoon.
Deze app houdt bij hoeveel screentime je hebt en hoe vaak je je telefoon oppakt.
Zo af en toe controleer ik mijn gebruik en ik moet zeggen dat ik daar soms, eigenlijk best wel heel vaak, van schrik.
Op mijn slechtste dag gebruikte ik mijn telefoon 4 uur en 7 minuten en pakte ik hem 101 keer op. Holy shit.
Ik ben om 7 uur wakker en ga rond 11 uur slapen.
16 uur wakker, waarvan 4 uur op mijn telefoon. Dat is 1/4 deel van mijn dag. 25%. Waarom? Dat is toch schandalig. Het kan echt niet goed zijn om zó lang naar een schermpje te kijken. En oke, op mijn beste dag was het 42 minuten maar gemiddeld kom ik toch wel rond de 2 a 3 uur uit. Dit moet anders!

 

 

 

 

 

 

Zoals ik al zei: op een slechte dag ruim 4 uur en 101 keer opgepakt. Ik weet serieus niet eens waarom ik mijn telefoon dan pak. Het is een soort van gewoonte, als ik er even tijd voor heb dan pak ik hem.
Facebook en Instagram zijn de grootste tijdrovers. Voor ik het merk ben ik via een vriendin terecht gekomen bij een profiel van iemand met een prachtig interieur of ben ik 5 minuten vol belangstelling naar een filmpje aan het kijken waar ze chocoladetaart maken. Of ik ben een half uur Rumag-plaatjes aan het opslaan omdat ik ze zo grappig vind. Why?

De laatste weken ben ik bewust gaan kijken naar mijn ‘telefoon-momenten’. Wanneer pak ik mijn telefoon en wat doe ik dan?
Het is echt wel confronterend als ik het zo op schrijf.

– Als ik ’s ochtends wakker word dan is een van de eerste dingen die ik doe mijn telefoon pakken. Kijken of er iemand geappt heeft en even snel langs Facebook en Instagram. Het weer en het nieuws checken en we zijn al snel een kwartier verder.
– Als ik op mijn werk aankom nog even mijn vriend een appje sturen en wéér die stomme nieuwssites checken. Alsof ik in dat half uur iets gemist heb.. Goed, 5 minuten verder
– Time to lunch! Time to check Facebook!
– 4 uur cup a soup, Instagram-time. En voor je het weet zijn we weer een half uur verder
– ’s Avonds op de bank weer even de telefoon erbij en dan is de dag alweer voorbij

Welke apps kosten mij zoveel tijd?
Facebook – Instagram – Whatsapp – Pinterest – Nieuws – Marktplaats.

Als ik zo nadenk dan zijn vooral Pinterest en Marktplaats van die apps waar ik op sommige dagen héél lang kan blijven rondhangen. Whatsapp gebruik ik denk ik elke dag, maar bij elkaar zal dat niet meer dan een uurtje zijn.

Hoe ga ik dit aanpakken? Ik heb een paar punten waar ik de komende weken op wil gaan letten en die mijn telefoongebruik drastisch moeten gaan verlagen. Want come on, hoeveel leuke dingen kun je doen in al die tijd? Veel!

– Voordat ik mijn telefoon pak bedenk ik bij mezelf wat ik wil gaan doen. Als ik gewoon doelloos Facebook wil gaan checken dan laat ik hem liggen.
– Als ik wakker word, wil ik niet meteen mijn telefoon gaan checken. Eerst rustig aankleden en daarna komt er vanzelf een moment om te zien of ik iets gemist heb.
– Tijdens de lunch wil ik hem ook niet/nauwelijks gebruiken.
– Mijn telefoon in gezelschap minder gebruiken.

Eigenlijk komt het er dus op neer dat ik mijn telefoon wil gaan gebruiken als ik hem nodig heb of als ik iets wil doen wat ik leuk vind. Dat houdt in als ik navigatie nodig heb, een Instagram storie wil maken (vind ik leuk), een vriendin wil appen, een foto wil maken of mijn mail wil checken. Ik wil gewoon minder vaak doelloos mijn telefoon gebruiken. Ik ben heel benieuwd of het mij gaat lukken. I’ll keep you posted!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *