Persoonlijk

Migraine

Al op de middelbare school had ik last van hoofdpijn. Een beetje van die zeurende, kloppende pijn in je hoofd waar je op een gegeven moment echt gek van wordt.
Met een paar paracetamolletjes was dit meestal wel vol te houden. Tot ik na een paar jaar bedacht dat het eigenlijk helemaal niet normaal is om zo vaak en zulke heftige hoofdpijn te hebben.
Mijn oma en mijn moeder hebben hele heftige migraine-aanvallen. Beide hebben ze daar ook medicijnen voor.
Ik weet nog dat mijn moeder ‘vroeger’ op bed lag en dat we heel stil op de trap moesten zijn want ze had migraine en kon geen geluid verdragen. Ik vond dat toen best wel een beetje gek.

Ik denk dat ik een jaar of 20 was toen ik er voor het eerst mee naar de dokter ben geweest. Ik moest een hoofdpijndagboek bijhouden en noteren wat ik ervaarde (ik krijg een spellingscorrectie, maar volgens mij is dit toch de verleden tijd van ervaren?) tijdens zo’n ‘aanval’.
Als je op iets gaat letten dan lijkt het of je het nog bewuster mee maakt, dat had ik in elk geval.
Na een paar maanden had ik een heus hoofdpijndagboek en iedere aanval bouwde zich op dezelfde manier op.
Ik voel me aan het begin een beetje licht in mijn hoofd. Vervolgens krijg ik ergens op de dag een soort sterretjes en lichtflitsen te zien. Het klinkt echt als een stevige trip he? Die sterretjes dat noemen ze ‘aura’s’ in de ‘hoofdpijnwereld’. Als ik dat aan voel komen dat weet ik dat het mis gaat.
Daarop volgt namelijk de hoofdpijn. Vaak in combinatie met overgeven.
Bij mij is het gelukkig meestal na een paar uurtjes weer weg.
Na dit te hebben besproken met de dokter werd ook bij mij migraine geconstateerd. Het was niet zozeer dat ik nou die diagnose wilde, maar het is wel fijn om te weten wat je kunt doen als je zo’n aanval aan voelt komen en dat mensen in je omgeving weten dat als je migraine krijgt dat je gewoon echt moet stoppen met wat je aan het doen bent, want je functioneert dan als een doperwt.
Ik kreeg medicijnen voorgeschreven, in mijn geval bleek neusspray de beste medicatie. Als ik een aanval op voel komen dat gebruik ik zo’n spray, deze spray vernauwt de bloedvaten in de hersenen die bij migraine zijn verwijd en zorgt ervoor dat de pijn minder heftig binnenkomt.

Ik heb elke maand wel hoofdpijn maar een echte migraine-aanval komt denk ik 1 keer in de 2 a 3 maanden voor. En echt, het is vreselijk. Ongeveer 3 weken geleden was de laatste keer dat ik zo’n aanval had en dat was ook wel de meeste heftige die ik ooit heb gehad. De avond ervoor had ik al een beetje hoofdpijn en ik sliep die nacht bijna niet. De dag erna was ik nog met een vriendin naar de stad geweest maar in de middag begon mijn hoofd te kloppen als een malle. Het voelde alsof mijn ogen eruit puilden en toen ik thuis was bleef ik maar overgeven. Ik keek serieus scheel als ik daglicht zag dus ik kon alleen maar in bed liggen met de gordijnen dicht. Ik vond het gek toen mijn moeder vroeger zei dat ze ons hoorde op de trap terwijl ik echt op mijn tenen liep maar tijdens deze aanval begreep ik wat ze bedoelde. Toen Remi heel zacht naar boven kwam lopen, klonk het echt alsof hij met klompen de trap op kwam stampen. Ik ben echt geen aansteller maar die hoofdpijn is echt niet te doen. Ik zei tegen Remi dat ik volgens mij liever een kind op de wereld zet dan dat je de hoofdpijn hebt die je dan voelt. Ik voelde me echt een beetje wanhopig. Ik kon niet slapen, medicijnen hielpen niet en ik het ging maar niet weg. Uiteindelijk heb ik 1,5 dag in bed gelegen en sluimerde het daarna nog 2 dagen door.
Gelukkig voel ik nu wel aan wanneer zo’n aanval op komt zetten. Als ik dan even rustig aan doe en ga liggen dan weet ik het vaak wel te voorkomen maar af en toe komt de migraine toch door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *