Persoonlijk

Focus on the good

Als er iemand is die heel lang in het leven heeft gestaan met een ‘het glas is half leeg-mentaliteit’, dan ben ik het wel.
Jezelf afvragen wat andere mensen van je vinden, beren op de weg zien, piekeren. Zo’n negatieve houding weerhield mij ervan om écht gelukkig te zijn. Wauw, nu klink ik echt als een zweefteef maar ik weet niet hoe ik het anders moet omschrijven.
Door te kijken naar de leuke dingen in je leven zul je merken dat het allemaal net een beetje leuker wordt.
Ik wil niet beweren dat ik nu een positiviteits-goeroe ben geworden, maar er zijn wel een paar dingen die mij hebben geholpen om mezelf te ontwikkelen en die wil ik graag met jullie delen.

Nog elke dag leer ik dingen over mijzelf en dat vind ik interessant. Er zijn een heleboel dingen die ik al weet maar ik ontdek ook vaak genoeg nieuwe dingen.
Waar het allemaal mee begint wat mij betreft is het accepteren van jezelf, tevreden zijn met wie je bent, en dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Maar ieder mens is uniek, je hoeft jezelf niet te vergelijken met iemand anders. Door je te richten op wat jij wèl hebt en wat jij wèl kunt ga je positiever over jezelf denken.
Het is niet zo dat je op een dag wakker wordt en denkt: “Yes man, I’ve got this! Ik ben vanaf nu tevreden met mezelf!”
Het is een proces waar je je bewust mee bezig houdt en waar je actief aan wilt werken. Jezelf waarderen, aan jezelf werken en jezelf accepteren.
Niemand is perfect. Nee, ook niet al die blonde topmodellen op Instagram met hun quinoa-salades en spinazie-shakes. Seriously, wie heeft er nou een heupomvang van 80 centimeter? Dat zijn nog geen 3 linialen..
However, als je positiever over jezelf gaat denken dan betekent dat niet dat je een groter ego krijgt en alleen maar denkt aan hoe fantastisch en geweldig je bent.
Oke, zo af en toe gebeurt dat heus wel maar dat mag ook best als je er een keer verdomd goed uit ziet.
Maar nog even over dat ego, volgens mij wordt het er eerder kleiner dan groter op want hoe meer ik mijzelf accepteer, hoe beter ik me ook in kan leven in andere mensen.
Ik krijg minder het gevoel dat ik mezelf hoef te bewijzen, of dat ik minder waard ben dan een ander.
Dat onder die lagen van succes, stoere praatjes en een grote mond ook een kwetsbare persoonlijkheid ligt. Gewoon iemand, die net als ik, behoefte heeft aan erkenning, begrip en verbondenheid.

Daarnaast ben ik mij ervan bewust om me in bepaalde situaties op het positieve te richten in plaats van het negatieve. Als er zich iets afspeelt wat vervelend is, dan is dat naar. Maar als je je aandacht daar op blijft richten, dan blijft dat naar. Het verandert niet. Je blijft dan met een down gevoel zitten. Af en toe blijf ik zelf ook nog hangen in dat negatieve gevoel en vind ik het lastig om daar uit te komen, maar het lukt me gelukkig steeds vaker om me dan te richten op iets positiefs.

Jezelf omringen met positief ingestelde mensen is nog iets wat heel bevorderend is. Nu heb je daar niet altijd invloed op maar meestal ook wel.
Bij de ene persoon gedraag je je toch anders dan bij de ander. Bij de een voel je je ontspannen en kan je jezelf zijn terwijl je bij de ander je gedrag tijdelijk aanpast: je voelt je klein, trekt je terug of bent onzeker.
Als je selectiever wordt in met wie je omgaat dan krijg je zelf ook meer positieve energie.
Ik heb het dan over positieve mensen die jou waarderen om wie je bent, mensen waar je jezelf bij kan zijn en mensen die je inspireren.

Met mijn rest-bitching-face is het misschien moeilijk te geloven dat ik vaker probeer te lachen. Maar echt, een glimlach kan wonderen doen. En ook aan een simpel ‘goedemorgen’ tegen een onbekende is nog niemand dood gegaan.

Zelf ben ik heel gevoelig voor stemmingen van iemand anders. Er zijn mensen die het bloed onder mijn nagels vandaan kunnen halen of mij het gevoel geven dat ik niet goed genoeg ben. Mensen die mijn humeur beïnvloeden of eigenlijk, die mijn humeur bederven.
En ik weet het: ‘Don’t let the behavior of others destroy your inner peace’ (Dalai Lama) maar ik ben ook maar een mens.
Toch heb ik manier gevonden om snel weer terug te keren naar mijn ‘inner peace’.
Als iemand een rotopmerking maakt dan kruipt diegene onder mijn huid maar het zegt in de eerste instantie iets over de gemoedstoestand van de ander. Ik vraag me dan af of ik er iets mee wil doen en bedenk me dat ik verantwoordelijk ben voor míjn humeur, niet voor dat van anderen.
Elke keer als ik getriggerd wordt door een kritische opmerking van een ander wordt er een spiegel bij mij voorgehouden. Ik ben er blijkbaar gevoelig voor. Maar waarom doet het wat met me? Door mijn aandeel in het geheel te zien kan ik besluiten wat ik er mee wil doen en wat ik er van kan leren.
Je verpest het voor jezelf als je er te lang in blijft hangen en door een negatieve gedachte te opvoeden maak je het alleen maar groter. LET. IT. GO. (note to myself)
Uiteindelijk is het jouw keuze of je je dag door iemand anders laat verpesten. Als jij besluit om geen power te geven over jouw humeur en over jouw dag dan zorg je ervoor dat je humeur goed blijft.

Nieuwsgierigheid, kansen pakken en openstaan voor verandering zijn dingen die er bij mij voor zorgen dat ik mijn mindset verander en I like it!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *