Persoonlijk

All eyes on me

Don’t get me wrong, ik hou echt wel van aandacht. Van een oprecht compliment kan ik heel blij worden en mensen met wie ik een goed gesprek kan voeren geven mij veel energie.
Maar over het algemeen hou ik er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

Al sinds ik me kan herinneren ben ik geen liefhebber van aandacht.
Ik kan me tientallen momenten herinneren waarop ik het liefst onzichtbaar zou willen zijn.
Achteraf zijn dat de stomste momenten: dat ik in groep 8 mijn nieuwe broek mocht laten zien voor de klas of dat ik op de middelbare school mijn zelfgemaakte gedicht voor mocht dragen.
Op dat soort momenten wilde ik het liefst door de grond zakken.
Nog steeds treed ik niet snel op de voorgrond en hou ik liever mijn mond dan dat ik het risico loop op m’n bek te gaan (ha ha, leuke woordkeuze he?).
Van grote groepen mensen word ik gewoon een beetje nerveus.
Want serieus, als er 14 paar ogen tegelijk naar mij kijken dan sla ik gewoon dicht. In mijn hoofd weet ik preciès wat ik wil zeggen, maar ik klap dan dicht, ik weet niet meer wat ik wil zeggen, ik word knalrood (denk ik) en uiteindelijk zeg ik niks of komt er iets uit mijn mond wat lijkt op gebrekkig Russisch.
Maar waarom eigenlijk? Is het faalangst? Onzekerheid? Perfectionisme? Ben ik sociaal gestoord?

Nou denk ik dat dat laatste niet het geval is maar dat er in die overige formuleringen wel een kern van waarheid zit.
Ik ben vrij streng voor mijzelf en leg de lat met veel zaken dan ook behoorlijk hoog. Als ik iets doe dan wil ik het ook goed doen. Op zich is daar niks mis mee maar het is ook een eigenschap waarbij ik mezelf geregeld tegen kom.
Want ook met nieuwe dingen verwacht ik van mijzelf dat ik dat meteen kan en dat is natuurlijk niet realistisch.
Ook kan ik extreem onzeker zijn, over alles. Doe ik mijn werk wel goed? Zie ik er wel leuk uit? Heb ik het thuis allemaal onder controle?

Het is denk ik ook een deel van mijn persoonlijkheid. Een stukje karakter.
In de loop van de jaren ben ik erachter gekomen dat ik niet de enige ben die dicht klapt in het bijzijn van dominante mensen en die de deur niet open doet als onverwachts de bel gaat.

Dat je als mens introvert of extravert bent, dat wist ik wel. Maar dat die ‘struggles’ die ik ervaarde ook echt worden toegekend aan introverte mensen, dat wist ik nog niet.
Want wie wordt er nou blij als een feestje op het laatste moment wordt afgezegd? Wie krijgt er nou hartkloppingen als je in een groepje wordt gezet? Wie mailt er nou liever dan even snel een simpel belletje? Ik! En blijkbaar nog heel veel andere mensen.
Ik heb echt een tijdje gedacht dat ik de enige ‘harteloze, kille, stille Willy’ was. Maar dat is dus gelukkig niet zo.

Geregeld heb ik gehoord dat ik mezelf meer mag laten horen, dat ik zo stil ben en dat ik ècht minder bescheiden mag zijn. Ik weet dat het zo is, maar ik vind het ook lastig om het te veranderen. Om mezelf meer te profileren en om uit mijn comfortzone te stappen. Want dat is eng, dat is spannend. Maar als ik naar mijzelf kijk dan is het ook o zo leerzaam.
Als ik terugkijk op, laten we zeggen de afgelopen anderhalf jaar, dan heb ik enorm veel dingen gedaan die buiten mijn comfortzone liggen. Ik vind het best eng om dit te delen want ik kan me voorstellen dat dit zaken zijn die voor de meeste mensen heel vanzelfsprekend zijn, waar zij hun hand niet voor omdraaien en die zich niet kunnen voorstellen dat ik dat echt lastig vind. Maar nu ik toch nog eerlijk ben kan ik net zo goed alles op tafel gooien, dus here we go:

 • Een abonnement van een tijdschrift opzeggen. 
  Dat is deze week nog gebeurd. Ik stelde het steeds uit omdat ik bellen gewoon echt een dingetje vind. Naderhand stelde het natuurlijk geen fluit voor en was de meneer aan de telefoon hartstikke vriendelijk en was het binnen 3 minuten geregeld.
 • Aan een onbekend iemand op mijn werk vragen of diegene koffie wilde
  Voordat ik dan die ruimte in ga voel ik al dat mijn hartslag omhoog gaat en ben ik voor mijn gevoel knalrood maar dat is helemaal niet zo. En hij had al koffie. Haha
 • Tennisles
  Iets nieuws doen waar ik totaal geen verstand van heb maar wat me ontzettend leuk lijkt. En doodeng. Ik ben blij dat ik het heb gedaan want ik vind het hartstikke leuk om te doen.
 • Op mijn werk aangeven wat ik wil
  Normaal gesproken ben ik iemand die met alle winden meewaait en alles wel prima vind. Vorig schooljaar wilde ik wat anders, dat heb ik aangegeven en daar is ook iets mee gedaan. Fijn!
 • Deze blog beginnen
  Schrijven vind ik heel leuk en het is helemaal leuk om dat met andere mensen te delen. Maar het is ook wel
 • Mensen aanspreken als ik iets vervelend vind
  Ik durf wel te zeggen dat ik een roddelkoningin eerste klas was. Als iemand iets deed of zei wat ik niet leuk vond dan had ik het er achteraf met iemand anders over, maar niet met de bewuste persoon. Dat doe ik nu steeds vaker wel en dat kan ik iedereen aanraden.

Ik denk dat ik nu volop in het proces zit om mezelf op dit gebied te ontwikkelen. Als introvert iemand blijf je het liefst in je comfortzone en ze zeggen dat dat ook de ruimte is waar je je ontwikkelt. Daar ben ik het deels mee eens maar ik vind ook dat je eerst bepaalde stappen moet zetten en dan kun je daarna daarmee verder in je eigen veilige bubbel.

Wat voor mij heel belangrijk is zijn de mensen om mijn heen.
Er zijn een paar mensen die mij goed begrijpen en die mij helpen groeien. Dat klinkt wel zwaar he? Maar zo voelt het wel.
Ik ben heel blij dat ik zulke mensen om mij heen heb in zowel mijn relatie, als op mijn werk als in mijn vriendenkring.

Inmiddels zijn we ruim 1000 woorden verder en denk ik dat ik mijn gevoel betreffende dit onderwerp redelijk op papier heb kunnen zetten.
Nu ga ik weer lekker op de bank met een kopje thee en een bak chips. In mijn eentje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *