Persoonlijk

Hooggevoelig

Een paar maanden geleden schreef ik een artikel waarin ik het had over hooggevoeligheid. Ik vind dit een heel interessant onderwerp en het is voor mij zo herkenbaar dat ik het de moeite waard vind om er nog een artikel aan te wijden, dus bij deze. Ik kan me ook heel goed voorstellen dat je hier helemaal niks mee hebt, dan raad ik je aan om lekker iets anders te gaan doen 😉

Tijdens mijn vakantie las ik een boek: Leven zonder filter van Fleur van Groningen. En nee, dit gaat niet over filters op Instagram of Facebook maar in dit boek beschrijft de auteur haar ervaringen met hooggevoeligheid.
Er stonden dingen in die voor mij zó kenmerkend zijn dat ik me hierna nog meer in dit onderwerp heb verdiept.

Bij mensen die hooggevoelig zijn komen indrukken heftiger binnen dan bij mensen zonder hooggevoeligheid. Je bent meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en merkt meer signalen en details op. Er mist een filter in het deel van je hersenen dat informatie verwerkt. Je hersenen maken dus geen onderscheid tussen belangrijke en minder belangrijke prikkels.
Hooggevoeligheid is een eigenschap waarmee je wordt geboren. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hooggevoelig.
Dit zijn enkele kenmerken van HSP. (Goh, het lijkt wel een spreekbeurt)

 • Sferen en stemmingen goed aanvoelen
 • Emoties van anderen overnemen
 • Je bent creatief
 • Je moet lang nadenken voordat je een beslissing neemt
 • Je houdt niet van gewelddadige films
 • Er is een groter risico op stemmingswisselingen, angsten en verslavingen
 • Voorkeur voor stilte en rust
 • Je houdt er niet van als je op je vingers wordt gekeken
 • Scherpere zintuigen; geluiden, geuren en smaken komen intens bij jou binnen
 • Je voelt je verantwoordelijk voor andere mensen; cijfert jezelf sneller weg
 • Met veel mensen om je heen, vind je het moeilijk om in je eigen energie te blijven
 • Na een sociale activiteit voel je jezelf leeg of vermoeid
 • Je hebt tijd nodig om bij te komen na bepaalde activiteiten/gebeurtenissen

Bovenstaande punten zijn vooral heel erg algemeen. Als ik naar mijzelf kijk naar zijn bepaalde kenmerken voor mij heel typerend.

 • Films en series waarin veel geweld voorkomt kan ik echt niet handelen. Ik krijg daar zo’n naar gevoel van. Het is niet dat ik het eng vind of er niet naar durf te kijken maar het gevoel wat ik daarbij krijg is echt niet prettig. Ook als er op tv een pittige discussie gaande is dan kijk ik daar liever niet naar.
 • Als ik iets doe waarbij heel veel andere mensen zijn dan word ik soms zó onrustig. Op vakantie waren we een dagje naar het strand geweest. Het was ontzettend warm en overvol. Ik kreeg hartkloppingen, begon heel snel te ademen en ik wilde echt weg. Het was zo raar. Uiteindelijk werd het gevoel wel minder en was ik weer rustig maar waarschijnlijk komt dat omdat er zoveel mensen zijn met allemaal hun eigen energieën, ik pik dat dan zo op en dat zorgt voor onrust *
 • Harde muziek of geluiden kan ik niet zo goed hebben. Een tijdje geleden was er een rit met vrachtwagens die langs ons huis kwamen en allemaal non-stop gingen toeteren. Ik denk dat het bij elkaar ongeveer 20 minuten duurde. Na 10 minuten dacht ik dat ik gek werd, ik heb een koptelefoon opgedaan en ging op zolder zitten. Ik word dan echt chagrijnig.
 • Geuren komen bij mij heel heftig binnen. Op de positieve èn op de negatieve manier. Een lekker geurtje, een bos bloemen of een vers gebakken cake, daar kan ik echt intens van genieten. Bij een zweetgeur, een smerige kliko of een bedorven pak melk moet ik echt niet in de buurt komen. Maar het lijkt mij dat dat voor alle mensen geldt.
 • Als iemand chagrijnig of boos tegen mij doet, vind ik het lastig om zelf wel positief te blijven. Ik blijf daar dan ook best lang in hangen.
 • Na een sociale activiteit of iets anders waarbij veel mensen zijn heb ik echt oplaadtijd nodig. Ik kan prima een dagje naar het strand of een keer naar een feestje maar de dag erna moet ik daar echt van bijkomen.

Er zijn nog wel een heleboel punten die ik op kan schrijven maar dan denk je echt dat ik rijp ben voor het gesticht, dus die bewaar ik voor een volgende keer.
Bij dat punt over het oppikken van energieën heb ik een sterretje gezet omdat ik graag wil aanvullen dat ik echt totaal geen zweverig type ben, ik ben heel erg down to earth. Hooggevoeligheid wordt ook vaak gezien als iets zweverigs, eerlijk gezegd vond ik het zelf ook nogal suf totdat ik me er in verdiept had.
Ik denk dat ik daar nog wel een artikel over ga schrijven, ik vind het namelijk best boeiend.

Hooggevoeligheid is geen stoornis of belemmering, het is meer een onderdeel van je karakter.
Als ik naar mijzelf kijk dan leer ik steeds beter wat voor mij werkt en ik ben heel benieuwd of er mensen zijn die zich hierin herkennen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *